Ik hou wel een washandje vast

In de cursus Lichter Bevallen die ik geef aan zwangere vrouwen en hun partner is het doel beide bewust te maken van een aantal zaken rondom zwangerschap en bevalling. Denk daarbij aan de werking en invloed van het zenuwstelsel, anatomie van het vrouwelijk lichaam, bevalhoudingen, de fases van een bevalling en nog heel veel meer. Aan het begin van de cursus vraag ik aan beide wat ze verwachten van de cursus, wat ze hopen te leren en hoe ze naar de bevalling uitkijken. De partners hebben er altijd wel zin in. ‘zij moet het doen, ik hou wel een washandje vast’. Als ik vraag wat ze nog meer zouden kunnen of willen doen, dan is een veel gegeven antwoord ‘ik zorg dat mijn Ipad opgeladen is en dat ik ook wat afleiding heb’. Als we het in les 2 hebben over wat je klaar kunt leggen of in je ziekenhuistas kunt doen, dan geef ik de zwangere dames de opdracht de Ipad te verstoppen. De mannen fronsen dan hun wenkbrauwen en kijken me altijd een beetje boos of geïrriteerd aan. Als we in les 2 de massage gaan oefenen en de mannen zitten met de olie aan hun handen heel hard te werken dan vraag ik of ze mij al dankbaar zijn. En niet te vergeten hun vrouw, die de Ipad heeft verstopt. Vragend kijken ze me aan. Ik zeg dan ‘zou toch zonde zijn als er op die Ipad allemaal olievlekken zouden komen toch?’

De mannen kunnen zoveel doen. En gelukkig zien we ze steeds meer in de actiestand. Of zoals ik ze noem: de proces manager van de bevalling. Want dat is wat de partner is! Hij is degene die zijn vrouw goed kent. Die weet welke communicatie ze fijn vind. Hij kan ervoor zorgen dat de ruimte waarin ze zijn vertrouwt en fijn voelt (en ook zo blijft). Hij kan zijn vrouw fysiek, emotioneel en mentaal de gehele duur van de bevalling heel goed bijstaan. Door tijdens de bevalling open en eerlijk met elkaar te communiceren kun je heel goed op elkaar afstemmen. Ook voor de vrouwen die in eerste instantie zeggen ‘mijn man gaat maar lekker in een hoekje zitten, hij kan toch niks doen’. Ik nodig deze vrouwen uit eens te onderzoeken hoe dit echt voelt. Niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de partner. Het is prachtig om de bevalling samen te doen. En als je het onderzocht hebt en je vind het nog steeds niks. Dan kan hij toch altijd nog een washandje vasthouden.